Dobre i loše masti
Značaj masti nije samo u tome što predstavljaju
energetski koncentrat već i u tome što su nosioci vitamina A, D, E i K kao i
esecijalnih nezasićenih viših masnih kiselina – linolne i arahidonske.
Nedostatak ovih nezasićenih masnih kiselina
dovodi do zastoja u rastu i do promena na koži i sluzno kožnim prelazima.
Masti su neophodne za sintezu triglicerida,
fosfolipida i holesterola. Neophodne su za održavanje funkcije lojnih i mlečnih
žlezda. Čine 2% gradivnog dela svake ćelije.
Masti životinjskog porekla su čvrste i zovu se
prave masti. Jedina tečna mast životinjskog porekla je riblje ulje.
Biljne masti dobijaju se presovanjem biljnih
plodova ( maslina), klica žita, semena suncokreta, lana, bundeve i drugih.
Biološka vrednost masti zavisi od tačke topljenja
i sadržaja vitamina rastvorljivih u mastima i polizasićenih masnih kiselina.
Ukoliko je tačka topljenja niža utoliko je iskoristljivost veća. Zbog toga se ulje
bolje iskoriščava nego loj.
Masti treba da obezbede 20-30% kalorija
celokupnog dnevnog obroka.
Izbegavajte masna mesa ( svinjsko, pačije ) i
masne prerađevine.
Izbegavajte punomasne sireve ( feta, ovčiji,
kačkavalj) i kajmak.
Koristite hladno ćeđena ulja za salate
Meso kuvajte, pecite u rerni, na roštilju ili na
teflonu.
Izbegavajte iznutrice, mozak, jetru, bubrege.
Za pripremu hrane
uzimati kokosovo ulje ili GI puter (prečišćen puter) a za salatu maslinovo i
laneno ulje.
Naučite da pronalazite skrivene masti u hrani (konzervisane namirnice). Izbegavajte hranu koja ima 3g masti na 100g namirnica.
Uživajte u životu
Maja
Коментари
Постави коментар