Leblebija (Naut)
Leblebija
je mahunasta, belančevinasta biljka i visokovredna namirnica za ljudsku
ishranu.
Sadrži 23% belančevina, 53% ugljenih hidrata,
4% biljnog ulja, 5%celuloze i 3% mineralnih materija.
Veoma
je dobar izvor gvožđa, sadrži čak dva puta više gvožđa nego meso.
Količina
kalcijuma je takođe visoka i udružen je sa belančevinama koje povećavaju njegovu
apsorpciju.
Ima
nizak glikemijski indeks.
Obrok u
kome ima leblebija i žitarica je kompletan u pogledu sastava aminokiselina.
100g =
269 kalorija
Masti
koje su u nautu su sačinjene od polizasićenih i monozasićenih masnih kiselina
koji povoljno utiču na zdravlje krvnih sudova i srca.
Naut sadrži
veliku količinu biljnikh vlakana pa se preporučuje od opstipacije.Biljna vlakna
takođe imaju pozitivno dejstvo na sniženje holesterola u krvi.
Brašno od
leblebija se lakše vari od sojinog brašna.
Dodavanjem u mešavinu brašna od žitarica poboljšava se nutritivna vrednost hleba spremljenog od takvemešavine.
Da li znate jedno
od fenomenalnih jela tj. namaza koji se pravi od leblebija?
HUMUS
- 100g leblebija
- Čen belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- sok od pola limuna
- so
- malo taana
Leblebije potopite uveče u vodu i sutra ih kuvajte oko sat vremena. Kada su skuvane stavite ih u blender, dodajte beli luk, so i blendajte. Potom dodajte po malo soka od limun i maslinovo ulje i tan i sve dobro izblendajte.
Prijatno i umereno
Voli vas Maja
Wooow!!! This is lovely
ОдговориИзбриши