Leblebija (Naut)


Leblebija je mahunasta, belančevinasta biljka i visokovredna namirnica za ljudsku ishranu.
Sadrži 23% belančevina, 53% ugljenih hidrata, 4% biljnog ulja, 5%celuloze i 3% mineralnih materija.
Veoma je dobar izvor gvožđa, sadrži čak dva puta više gvožđa nego meso.
Količina kalcijuma je takođe visoka i udružen je sa belančevinama koje povećavaju njegovu apsorpciju.
Ima nizak glikemijski indeks.

Obrok u kome ima leblebija i žitarica je kompletan u pogledu sastava aminokiselina.
100g = 269 kalorija

Masti koje su u nautu su sačinjene od polizasićenih i monozasićenih masnih kiselina koji povoljno utiču na zdravlje krvnih sudova i srca.

Naut sadrži veliku količinu biljnikh vlakana pa se preporučuje od opstipacije.Biljna vlakna takođe imaju pozitivno dejstvo na sniženje holesterola u krvi.
Brašno od leblebija se lakše vari od sojinog brašna.  Dodavanjem u mešavinu brašna od žitarica  poboljšava se nutritivna vrednost  hleba spremljenog od takvemešavine.
Da li znate jedno od fenomenalnih jela tj. namaza koji se pravi od leblebija?

HUMUS
  • 100g leblebija
  • Čen belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • sok od pola limuna
  • so
  • malo taana
Leblebije potopite uveče u vodu i sutra ih kuvajte oko sat vremena. Kada su skuvane stavite ih u blender, dodajte beli luk, so i blendajte. Potom dodajte po malo soka od limun i maslinovo ulje i tan i sve dobro izblendajte.

Prijatno i umereno
Voli vas Maja

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Upoznajmo se ...

Tikvice sa piletinom