Paprika i njena svojstva

Paprika predstavlja jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina C. Ima ga dva puta više nego u limunu ili pomorandži ali i dva puta manje nego u šipku.

Paprika sadrži dosta provitamina A i vitamine iz grupe B : B1, B2, B3, nikotinsku kiselinu. U paprici je prisutna i folna kiselina.

Smatra se veoma hranljivom namirnicom jer sadrži 5-8% ugljenih hidrata, do 1,5% belančevina i oko 0,3% masti. Interesantno je da je zrela crvena paprika kaloričnija od mesnate zelene paprike.

Energetska vrednost je oko 42 kalorije na 100g.
Od minerala poseduje : kalcijum, fosfor, gvožđe i kalijum.

Najbolje ju je koristiti u svežem stanju. Kuvanjem, pečenjem i prženjem znatno se smanjuje količina vitamina C ali se povećava količina vitamina A. Smrzavanjem ili kišeljenjem paprika zadržava sva svojstva kao i u svežem stanju.

Lekovita svojstva potiču od citrina i kapsicina. Kapsicin je ono od čega je ljuta ljuta paprika. On pojačava apetit, olakšava i ubrzava varenje.

Citrin je koristan kod obolelih od ateroskleroze jer utiče na propustljivost i povećanu elastičnost kapilara.

Uskoro će se naći na pijacama pa ćete moći da uživate u njoj.
Lep dan želi vam Maja

Коментари

Популарни постови са овог блога

Upoznajmo se ...

Leblebija (Naut)

Tikvice sa piletinom