Paprika i njena svojstva
Paprika
predstavlja jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina C. Ima ga dva puta
više nego u limunu ili pomorandži ali i dva puta manje nego u šipku.
Paprika
sadrži dosta provitamina A i vitamine iz grupe B : B1, B2, B3, nikotinsku
kiselinu. U paprici je prisutna i folna kiselina.
Smatra se
veoma hranljivom namirnicom jer sadrži 5-8% ugljenih hidrata, do 1,5%
belančevina i oko 0,3% masti. Interesantno je da je zrela crvena paprika
kaloričnija od mesnate zelene paprike.
Energetska
vrednost je oko 42 kalorije na 100g.
Od
minerala poseduje : kalcijum, fosfor, gvožđe i kalijum.
Najbolje
ju je koristiti u svežem stanju. Kuvanjem, pečenjem i prženjem znatno se smanjuje
količina vitamina C ali se povećava količina vitamina A. Smrzavanjem ili
kišeljenjem paprika zadržava sva svojstva kao i u svežem stanju.
Lekovita
svojstva potiču od citrina i kapsicina. Kapsicin je ono od čega je ljuta ljuta
paprika. On pojačava apetit, olakšava i ubrzava varenje.
Citrin je
koristan kod obolelih od ateroskleroze jer utiče na propustljivost i povećanu
elastičnost kapilara.
Uskoro će
se naći na pijacama pa ćete moći da uživate u njoj.
Lep
dan želi vam Maja
Коментари
Постави коментар