Dobre i loše masti
Značaj masti nije samo u tome što predstavljaju energetski koncentrat već i u tome što su nosioci vitamina A, D, E i K kao i esecijalnih nezasićenih viših masnih kiselina – linolne i arahidonske. Nedostatak ovih nezasićenih masnih kiselina dovodi do zastoja u rastu i do promena na koži i sluzno kožnim prelazima. Masti su neophodne za sintezu triglicerida, fosfolipida i holesterola. Neophodne su za održavanje funkcije lojnih i mlečnih žlezda. Čine 2% gradivnog dela svake ćelije. Masti životinjskog porekla su čvrste i zovu se prave masti. Jedina tečna mast životinjskog porekla je riblje ulje. Biljne masti dobijaju se presovanjem biljnih plodova ( maslina), klica žita, semena suncokreta, lana, bundeve i drugih. Biološka vrednost masti zavisi od tačke topljenja i sadržaja vitamina rastvorljivih u mastima i polizasićenih masnih kiselina. Ukoliko je tačka topljenja niža utoliko je iskoristljivost veća. Zbog toga se ulje bolje iskoriščava nego loj. Masti treba ...
Коментари
Постави коментар